Wednesday, November 7, 2012

sudah kah.....?

Dengan Menyebut Asma Mu Ya Rahman, izinkan tangan ku meluahkan isi yang sedang berbicara di hati.

YaRabb, kami selalu memohon padaMu untuk di beri keberkatan masa, tapi kami  selalu menzalimi diri kami sendiri dengan tidak patuh akan suruhan Mu, gagal melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang muslimah/mu'minah yang benar2 mentaatiMu.

sekalian Hati, izinkan ku berbicara dengan bahasa ibundaku (melayu Brunei le tu) hee.. ^_^ kadang-kadang terlalu banyak permintaan yang kan kitani request, mau itu mau ini, tapi selalu saja inda tertunai. Tani doa itu ini, tapi selalu alum terkabul. Mula tia episod mengeluh.

Rupanya tanpa sedar, tani telupa satu pekara. telupa.., sebanyak mana tani melakukan ketaatan tani rah Allah. Sudah or balum tani Muhasabah diri kitani.  Muhasabah ani sangat penting daam kehidupan kitani sebagai seorang manusia apatah lagi yang menggelar dirinya seorang Muslim.

seorang yang ingin meraih redha , mencari kasih sayang Rabb , PASTI akan selalu cuba untuk menilai diri sendiri, menghitung sebanyak mana amalan perlakuan seharian. Bukan bertujuan untuk riak, tapi untuk lebih berhati-hati dalam amalan seharian agar tidak jatuh kepada benda haram.

Galakkan untuk muhasabah diri , banyak tercatat pada kata-kata para sahabat, sebagai contoh kata-kata sayidina Umar Al-Khattab "Hitunglah dirimu, sebelum dihitung. Timbanglah amalan kamu sebelum ditimbang. Bersedialah untuk hari pembentangan yang besar. Sesungguhnya hisab diakhirat kamu akan menjadi ringan jika kamu suka memuhasabah diri kamu di dunia" -Allah A'alam.

Dari kata-kata sayyidina Umar, tiba-tiba terfikir sesuatu secara logik aqal. hm..apabila kitani buat sesuatu yang biasa udah tani lakukan, jadi kebiasaan atu akan mudah bagi kitani rite? mungkin Sayyidina Umar maksud kan dari "Sesungguhnya hisab di akhirat kamu akan menjadi ringan jika kamu suka memuhasabah diri kamu di dunia" , kan di dunia kitani suka muhasabah diri tani, after muhasabah kitani inda akan biarkan apa yang salah berterusan salah, instead we try to perbetulkan perbuatan tani and menjurus ke arah kebaikan. Jadi, bila benda muhasabah tani selalu lakukan and ganti kesalahan dengan kebaikan, maka bila di akhirat nanti moga-moga hisab tani di ringankan sebab dengan kebiasaan muhasabah tani and dengan usaha kitani to be good. Semua orang pun impikan , di hisab dengan mudah dan menuju ke syurga dengan senang.

"Orang-orang beriman itu, akan di hisab dengan hisaban yang Mudah" - Al-Insyiqaq

moga kitani tergolong dalam golongan yang suka muhasabah diri kitani, and tergolong dalam golongan yang benar-benar beriman kepadaNya.amin!.

Allah a'alam.
moga tulisan yang telah Allah ilhamkan ini, menjadi manfaat buat diri sendiri dan pembaca sekalian.

Bicara si Dho'if yang Merindu cinta dan Kasih Sayang Nya.
PrincessSolehah

No comments: